Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η Ημερίδα  ‘Βιώσιμες Λύσεις Ενέργειας – Νερού σε Νησιωτικές Περιοχές’

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η Ημερίδα ‘Βιώσιμες Λύσεις Ενέργειας – Νερού σε Νησιωτικές Περιοχές’

Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση του μοναδικού φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος των νησιών, υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κυβερνήσεων για αποδοτικές μεθόδους, εργαλεία και τεχνολογίες, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση των νησιών της Ευρώπης σε συστήματα καθαρής ενέργειας, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη στο κάθε νησί. Επιπλέον, το πρόβλημα του νερού γίνεται ολοένα εντονότερο δημιουργώντας την ανάγκη για αειφόρες μεθόδους διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στα πλαίσια της μακροχρόνιας δραστηριότητας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη αντιστοίχων έργων και της συμμετοχής του στο πρόγραμμα Interreg–MED “Promoting RES Penetration in European Islands”, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διήμερο σχετικών εκδηλώσεων (23-24 Απριλίου 2018) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με στόχο αφενός μεν να αναδείξει την επίδραση των επιλογών Καθαρής Ενέργειας στη συνολική βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία Υποδομών Ενέργειας και Νερού στα νησιά, αφετέρου να δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και την εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων και προτάσεων προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου οργανώθηκε η Ημερίδα με θέμα ‘Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις Ενέργειας – Νερού σε Νησιωτικές Περιοχές’ ενώ την Τρίτη 24 Απριλίου το Επιστημονικό Συνέδριο με Θέμα Clean Energy in European Islands με εισηγήσεις από την Ευρώπη και τις νησιωτικές περιοχές της.

Στόχος της Ημερίδας  ‘Βιώσιμες Ενεργειακές Λύσεις Ενέργειας – Νερού σε Νησιωτικές Περιοχές’ της 23 Απριλίου ήταν να καταγραφούν αυτούσια τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά σε θέματα ενέργειας και νερού, να αποτυπωθούν οι απόψεις των κοινωνικών φορέων σε σχέση με τα θέματα αυτά και να προταθούν λύσεις που να είναι εφικτές, βιώσιμες, σε αρμονία με το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον των νησιών και βεβαίως αποδεκτές από την τοπική κοινωνία.

Στην Εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λ. Βρυζίδης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ευρωπαϊκού έργου PRISMI Davide Astiaso Garcia και o Δρ Χρ. Περάκης από πλευράς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο ήταν συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων.

Ακολούθως ξεκίνησαν οι εργασίες της Ημερίδας υπό την προεδρία του Καθηγητή Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, Διευθυντή του διοργανώνοντος την εκδήλωση Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Επιστημονικού Υπεύθυνου των έργων ΤΗΛΟΣ ΚΑΙ PRISMI (για την Ελλάδα) και Διευθυντή του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Πειραιά και Νήσων. Ο κ. Ι. Κ. Καλδέλλης ανέδειξε με πραγματικά στοιχεία τα τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα / προβλήματα του ενεργειακού εφοδιασμού των νησιών, ενώ η κα Αιμ. Κονδύλη, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανολόγων του Παν/μίου αναφέρθηκε στο πάντα κρίσιμο θέμα των υδάτινων πόρων και της λειψυδρίας στις νησιωτικές μας περιοχές και έθεσε τα βασικά ερωτήματα προς συζήτηση αναλύοντας τα σχετικά στοιχεία.

Στο Δεύτερο Μέρος της Ημερίδας που αναφερόταν στην ανάδειξη των προβλημάτων εκ μέρους των δημοτικών αρχών και των κοινωνικών φορέων των νησιωτικών περιοχών μίλησαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών κ. Ελ. Κεχαγιόγλου, ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γ. Στόικος, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κυθήρων κ. Μπογιατζής και ο εκπρόσωπος του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου κ. Γ. Γκύλλης. Στις παρουσιάσεις τους έθεσαν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών στα θέματα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, στο πολύ σημαντικό θέμα του νερού, στις μεταφορές αλλά και στην σημαντικότατη ανάγκη συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας στις προτεινόμενες προς εφαρμογή λύσεις. Από τις παρουσιάσεις και τις παρεμβάσεις τους κατέστη απόλυτα σαφές ότι κάθε ένα από τα νησιά αυτό έχει το δικό του ιδιαίτερο περιβάλλον, τις συνθήκες και τις προτεραιότητες, ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές δυσκολίες λόγω της μεγάλης έντασης και ζήτησης στους φυσικούς πόρους τους και στις υποδομές τους κυρίως για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα του καλοκαιριού.

Οι εκπρόσωποι από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών (και μέλη του έργου PRISMI) κα. Αντωνία Θεοδοσίου και ο κ. Σάββας Βλάχος παρουσίασαν την παρούσα κατάσταση, τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες και τις προκλήσεις και προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.

Στο Τρίτο μέρος της Ημερίδας προτάθηκαν και συζητήθηκαν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στα θέματα κυρίως της ενέργειας στο νησιωτικό χώρο. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ (Δρ Δ. Τερτίπης εκ μέρους του Δρ Χρ. Κεραμιώτη, Διευθυντή του Τμήματος Strategy & Business Development) αναφέρθηκε στην παρούσα κατάσταση και τις προοπτικές των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας στα δίκτυα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του παρουσιάστηκε η παρούσα κατάσταση και τα σχέδια – οι προοπτικές  νέων έργων της εταιρείας, δίνοντας και ορισμένα στοιχεία για την ολοκλήρωση του Έργου της Ικαρίας.

Στη συνέχεια ο ειδικός Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Χρ. Χρηστίδης αναφέρθηκε στο θέμα της Διαχείρισης της Αποκεντρωμένης Παραγωγής και πρότεινε εφικτή και βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος του ηλεκτρικού δικτύου, αυτού των αιχμών ζήτησης.

Ο κ. Τ. Σουκισιάν (Δ/ντής Ερευνών) από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) περιέγραψε τις προοπτικές που εμφανίζονται στη Μεσόγειο και την Ελλάδα για την αξιοποίηση θαλάσσιας ενέργειας. Ακολούθως, ο κ. Π. Ζορλός από το ΚΑΠΕ αναφέρθηκε στην εφαρμογή των έργων μετατροπής των νησιών στα λεγόμενα ‘Πράσινα Νησιά’ με  ειδική αναφορά στο έργο του Αγίου Ευστρατίου.

Κλείνοντας τις εισηγήσεις σχετικά με τις ‘Προτεινόμενες Λύσεις και Εφαρμογές’, ο Καθηγητής κ. Ι. Κ. Καλδέλλης ανέπτυξε από πλευράς του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΠΔΑ και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Πειραιά και Νήσων τις προτάσεις για Ολοκληρωμένες Λύσεις για Νησιωτικές Περιοχές’ και αναφέρθηκε αφενός μεν στο πεδίο της ενέργειας στο Παράδειγμα της Τήλου, αφετέρου δε σε λύσεις σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και της διαχείρισης αποβλήτων.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα τα πενήντα εξειδικευμένοι σύνεδροι από διάφορους φορείς, εταιρείες και οργανισμούς και έγιναν πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, το ρόλο καθενός εκ των φορέων στην κατεύθυνση αυτή και τη συνεισφορά της πανεπιστημιακής μας κοινότητας που διαθέτει την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τη διάθεση να συνεισφέρει ουσιαστικά στην υποστήριξη των βιώσιμων αυτών λύσεων.

Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ως συμπέρασμα της Ημερίδας, από την ποιότητα και το εξειδικευμένο και εστιασμένο απολύτως στα τεχνικά θέματα που απασχολούν τα νησιά αντικείμενο και θεματολόγιό της και τις αντίστοιχες παρουσιάσεις, από το πλήθος και τις ιδιότητες των συμμετεχόντων και το επίπεδο της συζήτησης που έγινε ότι το αντικείμενο αυτό παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ότι οι εν λόγω περιοχές είναι μοναδικές και πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηριχτούν και να έχουν τις βέλτιστες προοπτικές και ότι υπάρχουν λύσεις ολοκληρωμένες, αποδεκτές και βιώσιμες, ενώ εκ μέρους του ΠΔΑ είναι διαθέσιμο το ανθρώπινο δυναμικό που έχει την τεχνογνωσία να τις εφαρμόσει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.