Βάσεις Πανελλαδικών 2016: Νέα άνοδος για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ

Βάσεις Πανελλαδικών 2016: Νέα άνοδος για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ

Με σκληρή και επίμονη προσπάθεια γινόμαστε όλο και καλύτεροι!

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής φοιτητών στις Σχολές της Ανώτατη Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) της χώρας για το έτος 2016-2017. Αναλύοντας τα επίσημα αποτελέσματα διαπιστώνεται ότι αυξήθηκε σημαντικά για μια ακόμα χρονιά η προτίμηση και το ενδιαφέρον των υποψηφίων για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, δικαιώνοντας τις επίπονες προσπάθειες όλου του προσωπικού του Τμήματος. Ειδικότερα εφέτος καταγράφηκε μια εντυπωσιακή αύξηση της βάσης εισαγωγής κατά περίπου 700 μόρια, ξεπερνώντας σε αρκετές περιπτώσεις κατά πολύ τις βάσεις εισαγωγής σε αντίστοιχες Πανεπιστημιακές-Πολυτεχνικές Σχολές (βλέπε ενδεικτικά Πίνακα 1).

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι ζούμε μία περίοδο έντονης και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, οπότε οι επιλογές των υποψηφίων συχνά επηρεάζονται και από οικονομικούς παράγοντες. Όμως, ακριβώς επειδή σήμερα βρισκόμαστε στο κέντρο μιας οικονομικής δίνης είναι σαφές ότι οι απαιτήσεις για καλύτερη ποιότητα σπουδών και για στελέχη που να μπορούν να ανταποκρίνονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο του Επιστήμονα-Μηχανικού γίνονται επιτακτική ανάγκη. Συνεπώς, η συνεχής άνοδος της βάσης του Τμήματος (περίπου 1300 μονάδες μεταξύ 2011-2016) σίγουρα οφείλεται στη δυναμική και τις προοπτικές που έχει η ειδικότητα του Μηχανολόγου Μηχανικού για τα επόμενα χρόνια (Ενέργεια-Περιβάλλον-Επενδύσεις-Σχεδιασμός Έργων & Κατασκευών), εφόσον πρόκειται για ένα πεδίο διαρκώς και ταχύτατα εξελισσόμενο με μεγάλο φάσμα επαγγελματικών δυνατοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.

Επιχειρώντας ένα σύντομο απολογισμό των τελευταίων ετών, είναι βέβαιο ότι η αύξηση της βάσης του Τμήματος οφείλεται εκτός των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων μας και στο πολύ καλό και σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών, τα πρωτοποριακά και υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακά του Προγράμματα, το αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό, την εργαστηριακή υποδομή και γενικά σε όλα εκείνα που στηρίζουν την πολύ καλή και θετική απήχηση του Τμήματος στην αγορά εργασίας και τον ακαδημαϊκό χώρο (http://mecheng.teipir.gr, www.sealab.gr).

Η επί μακρόν καταγεγραμμένη άνοδος των βάσεων εισαγωγής του Τμήματος συνεπάγεται αφενός διαρκώς υψηλότερο επίπεδο φοιτητών αφετέρου προσθέτει περισσότερες ευθύνες στο προσωπικό του Τμήματος, το οποίο υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες αγωνίζεται να προσφέρει ολοένα και καλύτερη ποιότητα σπουδών, ώστε το Τμήμα μας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών του αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Πίνακας 1. Συγκριτικό βάσεων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015 και 2016 (επιλογή)

Δρ Ι.Κ. Καλδέλλης

Εργ. Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος

Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ